E-postsikkerhet – trusselbilde og tiltak

E-post kan brukes som inngangsport for kriminelle på ulike måter. Vi kjenner metoder som phishing, CEO-svindel, løsepengevirus, mm.

Miniseminar 29. oktober:
Hva er truslene nå og hvordan kan vi redusere risiko og sårbarhet?

Nasjonal Sikkerhetsmyndighet ved Jørgen Dyrhaug og Ernst Unsgaard kom til oss i Tekna og presenterte dagens trusselbilde og hvilke tiltak vi bør gjøre.

Jørgen Dyrhaug, NSM
NSM 2018 – IKT-sikkerhet_ Usynlig, ubegripelig og uhåndterlig – Nasjonal sikkerhetsmåned 2018

Ernst Unsgaard, NSM
Sikkerhetsmåneden 2018- Sikrere epost (Tekna)

6 svar til “E-postsikkerhet – trusselbilde og tiltak”

 1. hmmmm. Dere oppfordret til å sende kommentarer og spørsmål. Det kom ett. Jeg mener det var et høyst relevant spørsmål, men det ble definert til å «være litt på kanten» – og derfor ikke ville bli tatt opp. Det synes jeg var meget skuffende.

  1. Jeg er ingen spesialist verken på selvkjørende biler eller «smarte» strøm-målere.
   Alt jeg vet er at virksomheter, i for stor grad, tar i bruk ny teknologi uten å faktisk å være tilstrekkelig nysgjerrige på å få vite hva som er fordelen, altså den ønskede funksjonaliteten, og samtidig som man forstår hva som er ulempen, altså de funksjonene man ikke ønsker seg. Og det er gjerne disse uønskede og ukjente funksjonene som utnyttes for å misbruke teknologien. Derfor mener jeg bestemt at virksomhetene burde forstå at det er i deres egen interesse å få bragt fakta på det rene.

   1. Hei og takk for svar. Jeg var kanskje litt upresis i spørsmålet. Men poenget var sikkerhet her også. Hvem tenker på hacking her?? Med alt det «smarte» er det ikke grenser for hvor mange steder man kan få tilgang.
    Men også andre sider av alt det nye …. som f eks elektromagnetisk stråling. Det snakkes det ikke om. HVEM er det som skal vurdere det? Vet du?

  2. Jeg beklager at vi ikke svarte under sendingen. Vi havnet litt bak skjema, tidsmessig, og spørsmålet lå litt på siden av møtets tema og målgruppe (e-postsikkerhet for IKT-ansatte og beslutningstakere/ledere). Vi valgte derfor å besvare det her på bloggen i ettertid, i stedet for å ta det under sendingen. Jeg håper at du likevel fant svaret tilfredsstillende.

 2. Takk for interessant foredrag og klare meldinger fra Jørgen Dyrhaug. Det er så mye vi skal «beskyttes» for i Norge. F eks hvor mye vitaminer vi får lov å kjøpe/spise, eller hvor fort vi får lov å kjøre. Når det gjelder «smarte» ting, så er det bare kult og kjør på. Her er to av mange eksempler:
  1) F eks selvkjørende biler. Kult!! Men jeg lurer på, alle de senderne, radarer etc som må til for at bilene skal vite hvor alt er …… er det trygt for fotgjengerne?
  2) De «smarte» strømmålerne. Smarte for hvem? Her får vi ikke lov å beskytte oss? Her skal alt forbruk registreres i minste detalj. Hvem er det som tror at ingen klarer finne ut av dette, og selge det til aktører vi ikke ønsker skal ha det? F eks markedsføring eller innbrudd.
  HVEM er det som vurderer slike problemstillinger? Bør vi ikke få noe «beskyttelse» her også?

  1. Takk for spørsmål og kommentarer. Spørsmålet er videreformidlet til Jørgen Dyrhaug. Han vil komme tilbake til deg med svar.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *